Wednesday, March 5, 2014

KEPENTINGAN TECHNICAL ANALYSIS


Assalamualaikum...

Kita bertemu lagi. Dalam artikel kali sekali lagi FY menyampaikan beberapa tip-tip pelaburan saham di Bursa Malaysia. Semoga sedikit sebanyak ia membawa manfaat kepada anda dan InsyaAllah membawa kefahaman dan seterusnya keuntungan kepada pihak anda di luar sana dalam menjalankan urusniaga pelaburan di Bursa Malaysia.

Baiklah seperti yang sering FY katakan dalam artikel-artikel yang terdahulu, dalam pelaburan di Bursa Malaysia kita kenalah tahu samaada kita ini seorang Investor atau seorang Trader. Seorang Investor punya jangkamasa pelaburan yang lebih panjang, beli pada support dengan strategi Dollar Cost Averaging, dengan analisa Fundamental dan Financial mahupun kaedah PEGGY dan sebagainya. Pada masa yang sama Trader adalah seorang yang punya sifat short term kill, dengan kaedah scalping, swing trade, day trade, kontra dengan kepakaran menganalisa carta pergerakan harga saham. Selalunya a true trader tidak memandang kepada analisa FA tetapi bergantung penuh kepada analisa carta pergerakan harga saham iaitu Technical Analysis.

Pelaburan saham dan menjana keuntungan yang konsisten darinya bukanlah sesuatu yang mudah. Sebagai seorang trader, ilmu pengetahuan Analisa Teknikal ini mesti ada, kepakaran memerhatikan signal masuk dan keluar, risk vs reward, stop loss, psikologi pelabur, perilaku pergerakan harga saham, mengenali kaunter saham yang dibeli itu amat penting dan sebagainya amat penting sebelum kita boleh mendapatkan keuntungan yang konsisten.

Ketahuilah tanpa semua ini, samaada anda percaya atau tidak, kerugianlah yang bakal menemani anda. Ini kerana sebagai trader kita akan bersaing dengan PDT, Day Traders, pihak sindiket yang jauh lebih pakar, punya masa dan modal yang lebih besar dan sebagainya. Tanpa ilmu yang jitu maka kita akan kalah. Telah ramai pelabur yang FY temui yang kalah dan mengalah.

Jadi belajarlah Analisa Teknikal ini. Belajarlah untuk memahami semua ini.

Seminar Supertech Investor kelolaan Advance Forward Training and Consultants bersama Sifu Zuhri Zain MSTA dan Nabil Fikri MSTA akan diadakan pada hari Sabtu 15 Mac ini di Shah Alam. Yurannya cuma RM700.00 sahaja. Untuk mendaftar hubungi Sifu Zuhri Zain di talian 012 629 0407.

Itu cara pertama iaitu untuk mendapatkan ilmu secara terus dan melakukannya hands on. Cara kedua, setelah membuka akaun saham jalankan simulasi olok-olok urusniaga saham atau terus sahaja terjun dan mulakan urusniaga saham selama 3 hingga 6 bulan dengan exposure atau modal yang sedikit sebagai percubaan.

Andaikata hasilnya menguntungkan jadi anda bolehlah meneruskannya tetapi kalau selepas di penghujung 3 atau 6 bulan itu dan setelah pelbagai pendekatan dilakukan namun anda masih lagi kerugian, saranan FY carilah mentor, profesional portfolio managers atau carilah remisier, dealer mahupun trader yang berpengalaman dan berkelayakan untuk membantu anda menjana keuntungan dari pelaburan saham di Bursa Malaysia ini.

Cara ketiga, carilah FY. Hehehe...

Sekian dulu buat kali ini.

FY
Remisier
Kenanga Investment Bank Berhad
Naib Presiden
Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia


Perkhidmatan kami ;
  • Seminar Super Investor akan diadakan pada 29 Mac
  • Seminar SuperTech Investor akan diadakan pada 15 Mac
  • Seminar SuperTrader
  • Membuka akaun CDS
  • Memulakan portfolio pelaburan saham
  • Ebook - Panduan Lengkap Memohon IPO di MITI
FOLLOW FY di Twitter – twitter.com/afaizalyusup
ADD FY di Facebook - www.facebook.com/faizalyusupii

SUBSCRIBE di www.faizalyusup.net bagi mendapatkan artikel-artikel TERKINI mengenai pelaburan saham.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.