Monday, May 30, 2011

BUMI ARMADA INDICATIVE PRICE

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa harga tawaran bagi saham Bumi Armada Berhad adalah indikatif RM3.15 seunit. Sekiranya Y. Bhg. Tan Sri/Datuk/Dato'/Datin/Tuan/Puan berminat untuk melanggan saham khas ini, sila kemukakan dokumen-dokumen seperti berikut:

BIL.
SYARIKAT
INDIVIDU
1.
Surat Iringan daripada syarikat yang memohon saham khas dengan menyatakan jenis saham yang dipohon dan bilangan unit saham yang dipohon

Surat Iringan daripada individu yang memohon saham khas dengan menyatakan jenis saham yang dipohon dan bilangan unit saham yang dipohon
2.
Mengisi Borang Profil Syarikat dengan Lengkap
Mengisi Borang Profil Individu dengan Lengkap

3.
Borang 24 dan 49 yang terbaru dan telah disahkan oleh Setiausaha Syarikat

-
4.
Penyata Kewangan Beraudit yang terkini dan telah disahkan oleh Setiausaha Syarikat

-
5.
Penyata Bank 3 bulan terakhir syarikat yang telahdisahkan oleh pegawai bank institusi berkaitan

Penyata Bank 3 bulan terakhir pemohon yang telah disahkan oleh pegawai bank institusi berkaitan

6.
Lain-lain bukti kewangan tunai seperti kemudahanoverdraf syarikat dan simpanan tetap syarikat yang telah disahkan oleh institusi berkaitan.

Lain-lain bukti kewangan tunai pemohon seperti kemudahan overdraf, simpanan tetap, ASB danTabung Haji yang telah disahkan oleh pegawai institusi berkaitan.

7.
-           
Pegawai Kerajaan perlu mendapatkan surat kebenaran daripada Ketua Jabatan untuk melanggan saham khas ini.

8.
Keputusan Resolusi daripada Ahli Lembaga Pengarah untuk pembelian saham khas ini.

-
 PERINGATAN:
(i)    Pastikan dokumen yang dihantar adalah lengkap seperti butiran diatas.
(ii)   Permohonan yang diterima adalah  melalui pos, kurier atau  serahan tangan. Permohona nmelalui  faks dan emel adalah tidak diterima.
       (iii) Penghantaran dokumen kali kedua sebagai contoh:  menghantar dokumen tambahan seperti surat pembiayaan daripada bank dan sebagainya adalah tidak diterima.
      (iv)  Keputusan peruntukan adalah tertakluk kepada MITI dan ia adalah muktamad. Sebarang rayuan tidak akan diterima.


2.    Tarikh tutup permohonan adalah 7 Jun 2011 (Selasa) sebelum jam 5.30 petang. Kelewatan dalam mengemukakan dokumen-dokumen berkaitan tidak akan dipertimbangkan.

Sekian, terima kasih.

Sumber : MITI

Monday, May 16, 2011

Peruntukan Saham Khas Bumiputera MITI, Bumi Armada dan Old Town Coffee

Assalamualaikum w.b.t. dan Salam Sejahtera,

1.  Sukacita dimaklumkan bahawa pihak MITI sedang menawarkan peruntukan saham khas Bumiputera bagi syarikat-syarikat dan butiran peruntukan saham adalah seperti berikut:

BUMI ARMADA BERHAD

a) Jumlah saham  khas : Antara 168,386,500 hingga 336,773.000 unit
b) Harga par : RM0.20 seunit
c) Harga tawaran : Harga Indikatif akan dimaklumkan oleh CIMB Investment Bank kepada MITI pada 30 Mei 2011. Harga Muktamd akan diumumkan pada 12 Julai 2011.
d) Aktiviti utama syarikat : Bumi Armada is an investment holding company while its subsidiaries are principally involved in the provision of Marine transportation, floating production, stirage and oggloading operations, vessel construction, and engineering and maintenance services to offshore oil and gas companies.
e) Penyenaraian saham : Pasaran Utama, Bursa Malaysia Securities Berhad.
f) Bank penasihat : CIMB Investment Bank
g) Tarikh Tutup Permohonan : 7 JUN 2011 (SELASA)

Nota
·         Sebarang pelawaan kepada pelabur-pelabur untuk membeli saham-saham adalah tertakluk kepada kelulusan Suruhanjaya Sekuriti bagi Initial Public offering.

·         Sekiranya nilai permohonan langganan kurang daripada RM250,000 syarikat hendaklah menyediakan bukti bertulis bagi mematuhi jadual 6 dan 7. Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 iaitu pemilikan jumlah aset bersih di dalam akaun terbaru yang telah diaudit melebihi RM3 juta.

OLDTOWN BERHAD

a) Jumlah saham khas : 36,250,000 unit
b) Harga par : RM1.00 seunit
c) Harga tawaran : RM1.25 seunit (indikatif)
d) Aktiviti utama syarikat : Kafe Operasi, memproses dan menjual kopi “3 dalam 1”.
e) Penyenaraian saham : Disenaraikan di Pasaran Utama, Bursa Malaysia Securities Berhad
f) Bank penasihat : Aminvestment Bank Bhd
j) Tarikh Tutup Permohonan : 7 JUN 2011 (SELASA)

3.  Sekiranya pelanggan-pelanggan anda berminat untuk melanggan, boleh mengemukakan permohonan saham khas Bumiputera sebagai Pelabur dan dihantar samada dengan serahan tangan, kurier atau pos bersama dengan:

a) PERMOHONAN INDIVIDU
i)  Surat iringan (cover letter) dengan menyatakan dengan jelas nama syarikat yang menawarkan saham serta jumlah unit yang ingin dipohon;
ii)  Borang Profil Individu (borang boleh dimuat turun di www.miti.gov.my);
iii)  Salinan penyata bank terkini 3 bulan terakhir yang disahkan oleh bank;
iv)  Surat sokongan pembiayaan peruntukan dari mana-mana institusi kewangan yang ditandatangani sekurang-kurangnya oleh pengurus cawangan atau pengurus kanan portfolio yang relevan (mestilah dinyatakan nama pemohon, nama syarikat yang menawarkan saham, jumlah unit dan peratus pembiayaan yang ditawarkan oleh pihak institusi kewangan); dan
v) Lain-lain bukti kemampuan kewangan dan aset seperti Simpanan ASB, Tabung Haji, Sijil Simpanan Premium, Kemudahan Overdraft dan Simpanan Tetap.

b) PERMOHONAN SYARIKAT
i)  Surat iringan (cover letter) dengan menyatakan dengan jelas nama syarikat yang menawarkan saham serta jumlah unit yang ingin dipohon;
ii)  Borang Profil Syarikat (borang boleh dimuat turun di www.miti.gov.my);
iii)  Form 24 dan 49 terkini yang disahkan oleh Setiausaha Syarikat;
iv) Laporan kewangan syarikat yang terkini dan disahkan oleh Setiausaha Syarikat;
v) Resolusi dari Ahli Lembaga Pengarah syarikat untuk melanggan saham tersebut;
vi) Salinan penyata bank terkini 3 bulan terakhir yang disahkan oleh bank;
vii)  Surat sokongan pembiayaan peruntukan dari mana-mana institusi kewangan yang ditandatangani sekurang-kurangnya oleh pengurus cawangan atau pengurus kanan portfolio yang relevan (mestilah hinyatakan nama pemohon, nama syarikat yang menawarkan saham, jumlah unit dan peratus pembiayaan yang ditawarkan oleh pihak institusi kewangan); dan
viii) Lain-lain bukti kemampuan kewangan dan aset seperti Kemudahan Overdraft dan Simpanan Tetap.

4.  Hantarkan alamat emel anda kepada FY di greng70@yahoo.com bagi mendapatkan Borang Profil Individu dan Syarikat untuk perhatian dan tindakan selanjutnya.

Permohonan yang lengkap boleh dihantar kepada:
Faizal Yusup
Kenanga Investment Bank Berhad
Quattro West, Ground Floor
No 4. Lorong Persiaran Barat
46200 Petaling Jaya
Selangor.
Tel : 012 654 0130 Faks : 03 7620 2655

atau

Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)
Bilik 26, Tingkat 5, Tower Satu,
RHB Centre, Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur.
Tel : 03-92815195 Faks : 03-92815087

atau jika anda ingin hantar terus kepada

Pengarah
Seksyen Pembangunan Perniagaan Bumiputera
Bahagian Pembangunan Keusahawanan Bumiputera, MITI Putrajaya
Aras 7, Menara Usahawan
No. 18 Persiaran Perdana, Presint 2
65652 Putrajaya.

5. Sekiranya anda mempunyai sebarang kemusykilan dan memerlukan keterangan lanjut, bolehlah menghubungi pihak AJK PRIBUMI di talian di bawah ini atau emel greng70@yahoo.com

Faizal Yusup 012-6540130

atau MITI di talian 03-88805063/5025/5077 atau emel kepada allspb@miti.gov.my 

Sekian, terima kasih.

Wednesday, May 11, 2011

Kelayakan Menjadi Remisier

Salam sejahtera,

Baru-baru ini ada beberapa orang yang bertanya kepada FY akan bagaimana untuk menjadi remisier. Jadi disini biarlah FY terangkan secara mudah sebab buat masa ni FY agak sibuk untuk mencari fakta yang sebenar namun apa yang bakal FY terangkan ini memadai rasanya. Dari perspektif FY lah. Lain orang lain perspektifnya.

Kelayakan -
Kita perlukan ijazah dalam bidang berkaitan. Kalau tak berkaitan pun tak mengapa rasanya. Asalkan ada ijazah atau
Kita ada diploma dan dicampur pula dengan beberapa tahun pengalaman dalam industri kewangan ini.

Kemudian -
Kita perlu mengambil peperiksaan modul 6 dan modul 7 di Suruhanjaya Sekuriti.

Seterusnya -
Kita perlu attach di mana-mana 36 broker yang ada dalam negara.

Ada lagi -
Untuk menjadi remisier kita perlu meletakkan deposit atau modal bagi memulakan transaksi dan deposit ini bergantung kepada syarikat broker itu sendiri. Kebanyakan broker memerlukan deposit sebanyak RM50,000.00 tapi ini boleh dirunding.

Untuk mendapatkan fakta yang tepat layarilah website Securities Commission.

Sebenarnya lebih senang menjadi agen Insuran, agen Unit Trust, agen Kad Kredit mahupun agen skim cepat kaya tapi nak jadi remisier ni susah sikitlah. Atas sebab itulah hanya ada sekitar 4000 sahaja remisier yang masih aktif kalau dibandingkan dengan lebih 20000 agen bagi industri yang lainnya.

Dalam hal ini pandapat yang mengatakan remisiering ini adalah satu sunset industry, industri yang sedang merudum memandangkan keadaan semasa yang tidak berapa memberansangkan namun FY tidaklah rasa begitu. Pada FY dalam apa juga yang kita lakukan pasti ada rezeki buat kita. Apa yang penting ialah kita berusaha dengan gigih disamping berdoa kepada Allah memohon keredhaanNya.

Itu je buat kali ini.
Kalau ada keizinanNya kita bertemu lagi.


PS - ada sesiapa nak buka akaun saham dengan FY? Boleh FY ajar teknik berkesan buat duit di pasaran saham mahupun cara untuk memohon saham peruntukan khas bumiputera di MITI.