Tuesday, May 2, 2023

IPO OWH IPO

 IPO OWH IPO


Oleh FY Al Haj

Remisier 

Kenanga Investment Bank Berhad


Tahun 2022 dan tahun 2023 menyaksikan pasaran saham Bursa Malaysia agak lemau dengan jumlah dagangan yang ala-ala kadar sahaja.


Begitupun saham IPO masih menguntungkan sejak dahulu lagi. Sejak ia meletop dewasa ini maka ramailah pelabur-pelabur yang ingin melibatkan diri dalam pelaburan IPO di Bursa Malaysia.


Menurut kata CEO Bursa Malaysia terdapat lebih kurang 39 IPO yang bakal disenaraikan pada tahun 2023 ini. Ini kerana sejak pandemik COVID 19 yang melanda negara selama dua tahun itu telah menyebabkan banyak syarikat terjejas dan mereka menggunakan kaedah IPO (terbitan saham baru kepada pelabur awam) untuk mendapatkan dana daripada para pelabur demi untuk kelangsungan perjalanan perniagaan mereka.


Pun begitu pada FY yang telah berpengalaman lebih 26 tahun dalam Bursa Malaysia ini bukan semua IPO kita boleh balun. Kita kena pilih-pilih juga yang mana yang bagus dan yang mana yang tak bagus sebab kalau tersilap pilih ada kemungkinan yang kita akan rugi bila saham IPO tersebut disenaraikan nanti. Eg - Saham SenHeng, Aco, Unique Fire dll…


Apapun apa yang FY nampak masa ini secara dasarnya para pelabur di luar sana sudah lebih pandai dan lebih berpengetahuan baik dari segi Fundamental mahupun Technical.

Di kesempatan ini FY nak sampaikan beberapa tip yang mungkin berharga untuk anda sebagai pelabur IPO di luar sana memandangkan FY dah mula melabur saham IPO sejak tahun 1996 lagi… Iaitu sejak borang IPO dan propektus kena dapatkan dari suratkhabar lagi!


1. Semasa di MITI sekiranya saham IPO tersebut undersubscribe ia bermaksud ia tidak diminati para pelabur dan sebaliknya sekiranya ia oversubscribe dengan banyaknya kita tahu ia adalah saham yang baik kerana ramai yang meminatinya.


2. Semasa di MITI banyak juga saham yang bakal disenaraikan belum ada harga tawaran. Ini menyebabkan sukar untuk kita membuat kesimpulan sama ada saham itu overvalue atau undervalue.


3. Status syariah pun tidak ditentukan lagi pada fasa ini. Ia menambah kesukaran kita membuat tindakan pelaburan.


4. Kemudian perhatikan samaada saham itu ringan atau berat. Kalau saham IPO itu punya jumlah saham yang besar melebihi 1B yang dikira berat namun demikian sekiranya ia berada dalam papan utama ia sesuatu yang boleh diterima. Saham berat susah nak naik melainkan ada Institusi yang meminatinya.


5. Bila ia telah mula ditawarkan kepada pelabur awam di platform bank janganlah tergesa-gesa untuk memohonnya sebaliknya kita baca propektus, cari input di website-website saham atau pandangan para penganalisis terlebih dahulu. Ini akan membantu kita membuat keputusan.


6. Kita tunggu sehingga Fair Value saham tersebut dikeluarkan sekiranya BANYAK broker bagi saranan subscribe barulah kita konfiden nak balun. Kalau saham IPO tu tak bagus maka nak cari satu Research House bagi FV pun payah…


7. Kalau banyak pihak tawarkan kita Private Placement untuk sesuatu saham IPO itu ini bermakna ramai pelabur taknak saham tersebut.


8. Kalau FY jumpa MD syt IPO tersebut maka ia petanda baik! Hehe…


9. Tip lain jemputlah datang seminar saham FZTH bersama FY… Hawhawhaw…

FY Al Haj


Berikut merupakan tarikh Seminar From Zero To Hero yang akan datang ;


FZTH NILAI

(Terhad 25 peserta shj)

Tarikh: 22 & 23 Mei 2023 (Isnin & Selasa)
Lokasi: Dewan AF Training Putra Nilai, Nilai
Masa : 9 pagi - 5.30 ptg


Tarikh : 3 & 4 Jun 2023(Sabtu & Ahad)
 Lokasi: Dewan AF Training Putra Nilai, Nilai
Masa : 9 pagi - 5.30 ptg


Tarikh : 24 & 25 Jun 2023 (Sabtu & Ahad)
Lokasi: Dewan AF Training Putra Nilai, Nilai
Masa : 9 pagi - 5.30 ptg


Seminar ini terhad untuk 25 orang sahaja satu sesi. Bagi yang berminat dan ada pertanyaan mengenai seminar FZTH boleh hubungi Hajah Azila di talian 016-6641755 atau daftar terus di sini 👇


https://seminarsaham.my/


https://seminarsaham.my/


https://seminarsaham.my/


-FIRST COME FIRST SERVE BASIS-


Jomm....SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.