Monday, December 26, 2022

FASA PERKEMBANGAN PERNIAGAAN DI MALAYSIA

 FASA PERKEMBANGAN PERNIAGAAN DI MALAYSIA

Oleh FY Al Haj


Dulu-dulu semasa Malaysia masa mula merdeka masa tu hutan lagi. 


Fasa pertama.

Perusahaan yang dijalankan adalah dalam bentuk penanaman dan juga perlombongan. Penanaman getah, kelapa sawit dan lain-lain lagi. Guthrie, Sime Darby, Felda, Felcra antara syt terawal. Perlombongan bijih timah, emas dan kemudiannya minyak.


Fasa kedua.

Era Industrialization.

Barulah bermulanya industri, kilang-kilang mula dibuka. Dasar pandang ke timur, Malaysia ikut perkembangan industri di Jepun. Kebanyakan kilang-kilang ini dibuka oleh kaum Cina.


Fada ketiga.

Duit dah banyak sikit jadi bermulalah pembangunan dan pembinaan di Malaysia. Taman-taman dan bandar-bandar mula terbentuk. Pada masa inilah syt seperti Berjaya Group, IOI, Sunway, Mahsing, IJM dan sebagainya menjadi kaya raya.


Fasa keempat. 

Era Digitalization.

Manufacturing masih berjalan namun sekarang ia menuju ke arah mengeluarkan produk-produk digital. Semiconductor, Mikrochip, Artificial Intelligence dan lain-lain lagi dan kebanyakan syt-syt ini letaknya di Pantai Barat semenanjung.


Kalau melabur saham penanaman ROInya lambat. Kalau melabur saham Oil n Gas, syt dalam industri ini tak dapat status ESG, nak melabur dalam gloves, banyak sangat kompetitornya menyebabkan harga jualan jadi murah, nak melabur syt berkaitan politik, hurmm…


Jadi memandang ke depan jom kita labur dalam syt industri digital!


Oleh kerana kita tak pandai nak buka dan uruskan kilang dan perniagaan apa kata kita melabur dalam syt mereka sebagai pendapatan pasif untuk meningkatkan ekonomi kita?


Jom join seminar saham FZTH FY 2023 nanti!


Nukilan,


FY Al Haj

Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia


PS - Kilang melayu dah pandai manufacture produk kosmetik ke belum?

SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook
No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.