Wednesday, July 5, 2023

FOBIA SAHAM IPO?

 PHOBIA SAHAM IPO? 

Oleh FY Al Haj

Top Performing Remisier 

Kenanga Investment Bank Berhad


Sejak kejatuhan beberapa IPO kebelakangan ini menyebabkan ada pelabur yang phobia untuk memohon IPO yang baru. 


Pelabur yang phobia itu terdiri dari mereka yang melabur mengikut sentimen, mengikut emosi atau atas sebab dah kerugian dengan saham IPO sebelumnya. Porfolio pelaburan IPO mereka pula merah.


Namun demikian bagi seorang pelabur yang berpengalaman, berilmu, yang tahu ilmu Fundamental dan ilmu Financial mahupun ilmu strategi Value Investing dll maka mereka ni rileks jer dan akan melabur saham-saham IPO berdasarkan potensi yang ada pada sesuatu saham tersebut.


Pelabur kategori ini portfolio pelaburan saham IPO mereka sehingga kini masih hijau. Portfolio IPO FY juga masih hijau sebab FY tak kena dengan IPO Radium dan DXN.


Inilah peripentingnya ilmu dalam melabur saham.


Dengan ilmu ;


Kita akan tahu samaada saham itu undervalue atau overvalue.

Kita akan faham mengenai EPS, kedudukan PE semasa dan kedepan dan sebagainya.

Kita akan faham sentimen semasa pelabur dan sentimen semasa pasaran juga ekonomi.

Kita akan tahu samada saham itu berpotensi ada growth di masa depan dan sebagainya…


Apa pun going forward FY yakin yang para pelabur di negara ini akan menjadi lebih bijak, pandai dan lebih berilmu dalam semua aspek pelaburan saham ini. Cumanya ia akan mengambil masa.


Dalam apa pun juga bidang ilmulah yang paling penting. Ilmu boleh membawa kejayaan di dunia dan juga kejayaan di akhirat. InshaAllah.


Untuk mendapatkan ilmu saham IPO yang lebih mendalam lagi maka FY sarankan semua pelabur untuk menghadiri seminar FZTH yang FY jalankan.


Kerana dalam seminar itu anda akan dapat tahu perkara berikut ;


Kita akan tahu sama ada saham itu ringan atau berat.

Kita akan tahu kenapa ia boleh naik atau turun pada hari penyenaraiannya.

Kita boleh tengok kajian saham IPO sejak tahun 2009.

Kita akan tahu Garispanduan penuh dan rahsia memohon saham IPO baik melalui private placement, MITI mahupun awam.

Kita akan tahu apa fungsi bank penasihat dalam menentukan kenaikan atau penurunan saham tersebut pada hari penyenaraiannya.

Kita akan tahu kenapa sesuatu syarikat itu menyenaraikan sahamnya.

Kita akan faham tentang status syariah sesuatu saham itu dan banyak lagi.


Malah anda akan belajar secara lengkap bagaimana proses sesuatu syt itu untuk masuk ke papan Bursa Malaysia.


Jemputlah hadir kalau anda nak dapatkan ilmu yang lengkap melabur saham di Bursa Malaysia dari seorang remisier yang juga seorang Investor dan Trader di Bursa Malaysia. Remisier yang dah menang 6 anugerah Bursa Malaysia.


Berikut ini ialah jadual terkini Seminar Saham FZTH. Seminar saham yang diiktiraf Bursa Malaysia.Tempat duduk adalah terhad. Bagi yang berminat dan ada pertanyaan mengenai seminar FZTH bolehlah hubungi Hajah Azila di talian 016-6641755 atau daftar terus di sini 👇


https://seminarsaham.my/

https://seminarsaham.my/

https://seminarsaham.my/


-FIRST COME FIRST SERVE BASIS-


Jomm....


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari!

Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.