Tuesday, January 3, 2023

KENAPA IPO SEMAKIN BANYAK?

  KENAPA IPO SEMAKIN BANYAK?

Oleh FY Al Haj

Remisier Kenanga


Kebelakangan ini terdapat banyak saham-saham IPO yang akan disenaraikan di Bursa Malaysia. Januari ini contohnya terdapat 7 IPO yang bakal disenaraikan iaitu ;


L&P Global: 3 Jan 2023 

DS Sigma: 6 Jan 2023

Nationgate: 12 Jan 2023 

Wellspire: 16 Jan 2023 

Kitakon : 17 Jan 2023 

TT Vision: 18 Jan 2023

Vestland: 31 Jan 2023


Seperti yang pernah FY terangkan satu ketika dahulu antara sebabnya ialah mereka ingin mendapatkan suntikan modal dari para pelabur awam memandangkan perniagaan yang terjejas yang dua sepanjang dua tahun PKP dahulu.


Kali ini FY terangkan satu lagi sebabnya. Oleh kerana ramai penganalisis kewangan yang menjangkakan kemelesetan dalam tahun 2023 ini maka syt-syt ini menjalankan exercise IPO bagi sebagai persediaan sekiranya krisis kewangan ini berlaku. Mereka ingin meningkatkan tabungan kewangan syt mereka dengan cara mendapatnya dari pelabur awam. Dengan berbuat demikian mereka juga dapat spread the risk kepada pelabur dengan mengurangkan pegangan saham dan memperuntukkan kepada pelabur awam yang ramai itu.


Namun demikian ada juga penganalisis kewangan yang menjangkakan Malaysia dan negara Asean yang lain bakal terselamat dari kemelesetan ini kerana asas ekonomi negara yang kukuh. Malah Rakuten Research menyasarkan Bursa Malaysia naik ke 1800 mata hujung tahun ini.


Kita pula bagaimana? Ada buat persiapan ke tak?


Saranan FY kita kena pastikan kita ada lebihan tunai sebagai persiapan. Cash is King lebih-lebih lagi di zaman kemelesetan. Andai kemelesetan tiba maka kita boleh beli saham, property, perniagaan atau apa sahaja dengan harga yang lebih murah!

 

Kalau melabur pastikan ia bersifat short term hit n run kerana kita tak mahu duit kita tertanam dan terperam jadi saham IPO ini adalah salah satu intrumen kewangan yang baik untuk strategi ini.


Kalau nak mulakan perniagaan pula cuba spread the risk dengan orang lain dan cari perniagaan dengan modal yang rendah atau lebih baik lagi tanpa modal.


Sekian dulu, kalau nak ilmu melabur

saham, cari FY jer… Wasap FY di 0166667430! Thanks!


FY Al Haj


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.