Wednesday, June 15, 2022

PELAJARAN DARI IPO UNITRADE

 PELAJARAN DARI IPO UNITRADETawaran saham IPO UNITRADE ini dibuka kepada awam awal bulan Mei dan ditutup pada penghujung bulan Mei sebelum ia disenaraikan pada 14 hari Jun 2022.


Harga tawarannya ialah 32 sen. Syt ini terlibat dalam industri pembinaan.


Ini bermakna pelabur mempunyai lebih kurang satu bulan untuk membuat analisa mengenai saham IPO ini melalui propektusnya. Namun ramai juga yang terus memohon IPO ini sejurus selepas ia ditawarkan tanpa menyelidik samaada saham ini baik atau tidak.


Kemudian keluar beberapa analisis dari Research House dan TA memberikan valuation negative. Harga Fair Value yang lebih rendah dari harga IPO. Ini bermakna IPO ini terlebih nilai. Harga tawaran yang diletakkan lebih tinggi dari nilai sebenarnya.


FY share dalam group saham FY mengenai perkara ini pada masa itu. Namun mungkin ramai yang berada dalam grp saham FY tapi tak membacanya.


Jadi bila balloting pelabur yang memohon boleh dikatakan semua mereka mendapat saham

IPO ini oleh kerana permintaannya yang rendah.


Dan apabila saham Unitrade ini disenaraikan ia dibuka pada harga 27 sen lebih rendah dari harga IPOnya. Kalau jual pasti ia akan merugikan. Kebelakangan ini semua IPO syt pembinaan nampaknya kurang memberansangkan bila ia disenaraikan di Bursa.


Bukan semua saham IPO akan naik, kita sebagai pelabur mesti ada ilmu dan membuat kajian mengenainya sebelum membuat keputusan untuk memohon.


Apa yang FY boleh tolong ialah kepada yang belum datang seminar FZTH bersama FY, jemputlah datang. Kita fahami dan belajar betul-betul mengenai pelaburan saham di Bursa Malaysia.


FY Al Haj

Top Performing Remisier

Kenanga Investment Bank Berhad


PS - Kalau anda berminat nak belajar semua ini jemputlah datang ke Seminar From Zero To Hero hujung bulan ini. Butiran adalah seperti berikut :
Tarikh : 27 & 28 Jun 2022


Masa : 830 pg - 530 ptg


Tempat : Dewan Seminar Advance Forward Nilai


Sekiranya Anda berminat boleh hubungi Hajah Azila di talian 0166641755 atau tekan je link di bawah ini 

https://seminarsaham.wasap.my/


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.